Çocuk Gelişiminde Oyuncağın Önemi

Çocuk Gelişiminde Oyuncağın Önemi

 

Çocuklar doğdukları aydan itibaren oyuncakla tanışır. Oyuncaklar vasıtasıyla ilk andan itibaren keşfe başlarlar. İlk keşifleri ağız yoluyla olmaktadır ve bebek elindeki oyuncağı ağzına götürerek tanımaya, keşfetmeye çalışmaktadır. Yeni doğan çocuk oyuncağı, ilk oyuncak yumuşak diş kaşıyıcı olmaktadır. Günümüzde çocuk gelişiminde oyuncağın önemini ebeveynlerde bilmektedir ve çocuklarının gelişimini destekleyen oyuncaklar satın almakta ve çocuklarının oyunlarında çocuklarıyla birlikte rol almakta, çocuklarının oyun arkadaşı rolünü oynamaktadır.

Çocuk oyuncakların seçiminde de bilinçli davranmak gerekmektedir. Çocukların gelişim seyrine uygun oyuncaklar seçilmelidir. Duyusal, görsel ve işitsel oyuncaklar seçilirken çocuğun yaşı, bireysel özelliklerine göre seçim yapılmalıdır. 

Çocuk gelişiminde hayal gücünü ve yaratıcılığı destekleyen oyuncaklar seçilerek çocuklara verilmelidir. Duyusal sistemi destekleyen oyuncaklar çocukların sinir sisteminin ve zihinsel fonksiyonlarının gelişimine destek olmaktadır. 

 

Sosyal gelişimi, dil gelişimini, bedensel gelişimi destekleyen oyuncak seçimi daima bilinçli yapılmalıdır. Yanlış seçilen oyun veya oyuncaklar çocuk gelişiminde oyuncağın önemini daha da öne çıkarmakta ve fayda yerine zarar verebilmektedir. Çocuklara özgüven eksikliği, motivasyon bozukluğu, başarısızlık gibi duyguları yaşatmaktadır. 



​​​​​​​
Etiketler: blog, oyuncak seçimi,
Kasım 19, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR